Oude IJsselstreek

heeft haar bezoekers veel te bieden en een van haar sterkste punten hierbij is de natuur. In een prachtige omgeving kunt u heerlijk tot rust komen, maar het biedt ook genoeg mogelijkheden voor sportieve inspanning. Fietsen, wandelen, paardrijden, skeeleren, survival, zwemmen en kanovaren zijn de thema's naast ontspanning en recreatie.

Gemeente Oude IJsselstreek is een jonge gemeente, die pas bestaat sinds januari 2005, door het samengaan van de gemeenten Gendringen en Wisch. De rivier de Oude IJssel heeft niet alleen de nieuwe gemeente haar naam gegeven, maar speelt ook een grote rol in de inrichting van de woonkernen in de gemeente.

In de gemeente Oude IJsselstreek wonen bijna 40.000 mensen, verspreid over 15 kernen. Ulft heeft de meeste inwoners: ruim 10.000. Terborg is het enige stadje in Oude IJsselstreek; de stadsrechten dateren uit 1419. De andere grote plaatsen zijn Varsseveld, Silvolde en Gendringen. De kleinere kernen zijn: Bontebrug, Breedenbroek, Etten, Heelweg, Megchelen, Netterden, Sinderen, Varsselder, Voorst en Westendorp.

In Ulft ontwikkelde zich al in de achttiende eeuw ijzerindustrie, aanvankelijk ijzerhutten genoemd. De gietijzeren producten uit Ulft van DRU, Atag, Etna en Benraad zijn in heel Nederland bekend. Verlaten fabrieksterreinen worden nu omgevormd tot woonwijken. De oude DRU-fabriek is inmiddels omgetoverd tot DRU Industriepark, een plek waar tal van culturele instellingen hun plek hebben gevonden: een cultureel centrum, poppodium, bibliotheek, theater en muziekschool. Innovatiecentrum ICER en de SSP-HAL zijn hier gevestigd en ook de VVV heeft hier zijn stek gevonden. Tevens is het DRU-Industriepark een Toeristisch Overstap Punt.

 

Kernen in Gemeente Oude IJsselstreek