Langs Oude Banen

Onder de titel 'Langs oude banen' is  een bijzondere cultuurtoeristische fietsroute rijker. De bewegwijzerde fietsroute gaat over eeuwenoude vervoerswegen, langs vroegere en hedendaagse pleisterplaatsen.

De route is 52 kilometer lang met een verkortingsmogelijkheid tot 34 kilometer. Hij start bij één van de oudste, zo niet de oudste, herberg van ons land: De Radstake in Varsseveld. De route voert de hedendaagse fietser met behulp van routebordjes met afbeelding van een oud wagenwiel over oude vervoerswegen naar Halle en Hummelo en dan via een bocht over Mariënvelde en Harreveld weer terug naar Heelweg. In de sporen van vroegere reizigers als monniken, struikrovers, troubadours en marskramers krijgt de fietser met behulp van een MP3-speler in veertien delen informatie over de betreffende locatie in vroeger tijd. Zo hoort de reiziger naast proza, poëzie, legenden en anekdotes ook liedjes van o.a. Normaal, Boh Foi Toch en Jovink en de Voederbietels. Zo is vanzelfsprekend het nummer 'Oerend Hard' te horen op het moment dat de fietser het 'Hengelse Zand' doorkruist. De verhalen zijn zowel in het Algemeen Beschaafd Nederlands als in het Achterhoekse dialect. De verhalenroute geeft letterlijk en figuurlijk inhoud aan de slogan 'Je komt op verhaal in de Achterhoek'.

De tocht start bij pleisterplaats en Toeristisch Overstap Punt De Radstake in Heelweg bij Varsseveld. Boerenherberg De Radstake ligt aan een voormalige Hessenweg, die van het Duitse Bocholt naar Doesburg liep. Eeuwenlang een pleisterplaats voor reizigers, die te voet, met paard of met de wagen door de Achterhoek trokken. Onderweg kan worden gepauzeerd op vergelijkbare plekken waar vroeger de reizigers ook al hun natje en droogje haalden; boerencafés zoals Het Wapen van Heeckeren, De Tol, en De Tolhutte.